vineri, 23 iulie 2010

Cine sunt cei care au provocat cele mai mari genociduri din secolul XX?

Mao Zedong (1893 - 1976), China
Responsabil pentru moartea a 50 - 70.000.000 de oameni

*

Iosif Vissarionovici Stalin (1878 - 1953), URSS

Responsabil pentru moartea a 23.000.000 de oameni

*

Adolf Hitler (1889 - 1945), Germania
Responsabil pentru moartea a 12.000.000 de oameni

*

Leopold II al Belgiei (1835 -1909), Belgia / Congo

Responsabil pentru moartea a 8.000.000 de oameni

*

Hideki Tojo (1884 - 1948), Japonia
Responsabil pentru moartea a 5.000.000 de oameni

*

Ismail Enver Efendi (1881 - 1922), Turcia
Responsabil pentru moartea a 2.500.000 de oameni

*

Pol Pot (1928 - 1998), Cambodgia
Responsabil pentru moartea a 1.700.000 de oameni

*

Kim Il Sung (1912-1994) Coreea de Nord
Responsabil pentru moartea a 1.600.000 de oameni

*

Mengistu Haile Mariam (1937 - ), Ethiopia
Responsabil pentru moartea a 1.500.000 de oameni

*

Yakubu Gowon (1934 - ) Nigeria / Biafra

Responsabil pentru moartea a 1.000.000 de oameni

*

vineri, 16 iulie 2010

Castelul Huniazilor, Romania


Prima atestare a castelului dateaza din anul 1443 si apare intr-un document semnat chiar de Iancu de Hunedoara, care a fost pastrat pana in prezent. Primul mostenitor al castelului, Iancu de Hunedoara, incepe in jurul anului 1440 lucrarile de modernizare si de extindere ale fortaretei, daruindu-i pentru prima data infatisarea unui impresionante locuinte medievale. De-a lungul istoriei sale, castelul avea sa aiba mai multi proprietari, dintre care unii au incercat sa-si puna amprenta personala asupra stilului. Castelul si-a pastrat intotdeauna numele primilor proprietari, ramanand cunoscut peste veacuri drept castelul Huniazilor sau al Corvinestilor.

Forma actuala a fost dobandita in timp, majoritatea proprietarilor intervenind, intr-un fel sau altul, asupra planului. Constructia a fost facuta in etape, fiecare dintre ele surprinzand stilurile arhitecturale ale perioadei respective. Elementele rafinate de arhitectura civila sunt foarte bine reprezentate in palatul propriu-zis, unde se remarca Sala Cavalerilor, care servea drept sala de mese in ocaziile festive sau Sala Dietei, locul in care se desfasurau festivitatile. In ceea ce priveste stilul, se resimt atat influentele de origine germanica, franceza, cat si cele de origine militara, cele mai reprezentative fiind galeria si turnul Nje Boisia ("nu te teme"), denumire cu tenta parodica impusa oarecum de mercenarii care pazeau castelul

Castelul Neuschwanstein, Germania


Cel mai cunoscut dintre cele trei castele construite in cinstea lui Ludovic al II-lea de Bavaria, Neuschwanstein a fost ridicat in mijlocul Alpilor bavarezi de pe actualul teritoriu al Germaniei. Constructia a fost demarata in 1869, insa abandonata dupa moartea regelui din 1886. Intr-o imitatie fantastica a unui castel medieval, Neuschwanstein este mai degraba o intruchipare a romantismului de secol XIX In acea epoca, orice constructie grandioasa presupunea o munca colosala, prin urmare nimic nu putea fi lasat la voia intamplarii. Castelul a fost ridicat pe baza unui plan elaborat, care includea si echiparea cu diverse utlitati revolutionare pentru acele timpuri: toalete dotate cu un sistem automat de tragere al apei pentru fiecare etaj sau un sistem de incalzire cu aer cald in toata cladirea. O asemenea arhitectura deosebita nu avea cum sa nu atraga atentia generatiilor urmatoare de artisti: castelul Frumoasei din Padurea Adormita din Disneyland-ul american este inspirat chiar de Neuschwanstein

Castelul Predjamski, Slovenia


Desi fiecare castel din lume este unic in felul si nici unul nu seamana cu celalat, pe unele dintre ele, ursitoarele (a se citi constructorii) le-au harazit la “nastere” un destin cu totul special. Acesta este si cazul castelului Predjamski din Slovenia, care si-a castigat faima datorita faptului ca este integrat intr-o pestera, mai exact, in al doilea sistem de pesteri ca marime din Slovenia.

Muntele Saint-Michel, Franta




Mont Saint-Michel este, in fapt, un castel medieval construit pe o insula mica de pe coasta normanda, in apropierea Marii Britanii. Doar un dig ingust, ridicat in 1880, mai asigura legatura cu coasta. Turistii care vor sa ajunga pe insula trebuie sa se grabeasca sa traverseze drumul de legatura, intrucat nu putine au fost situatiile cand vizitatorii au fost maturati la propriu de valuri.

Spre deosebire de alte castele din Franta care au debutat in “cariera” jucand rolul unei structuri defensive sau de locatii inchinate artei, Mont St. Michel a fost construit pentru a servi in scopuri religioase, mai exact drept manastire. In prezent, castelul atrage patru milioane de vizitatori pe an, cu mult mai mult decat majoritatea castelelor Frantei.

Palatul Potala, Tibet




Ridicat pe dealul Marpo Ri, la 130 de metri deasupra vaii Lhasa, Palatul Potala are o inaltime proprie de 170 de metri, devenind astfel cea mai spectaculoasa cladire a Tibetului. In 637, Imparatul Songtsen Gampo a decis construirea palatului pe acest deal, iar structura a ramas neschimbata pana in secolul XVII, cand a fost incorporata in fundatia grandioasei constructii pe care o admiram in prezent.

Ridicarea actualului palat a inceput in 1645, in timpul domniei celui de-al cincelea Dalai Lama. Trei ani mai tarziu, Castelul Alb sau Potrang Karpo era deja finalizat. Intre 1690 si 1694 a fost adaugat si Castelul Rosu sau Potrang Marpo. Pentru a fi dus la bun sfarsit, acest proiect ambitios a necesitat munca a peste 7.000 de muncitori si a 1.500 de artisti si mesteri. Palatul Potala a fost usor afectat in timpul rezistentei tibetanilor impotriva ofensivei chinezesti din anul 1959. Spre deosebire de alte structuri religioase tibetane, palatul a scapat printr-o minune de politica distructiva a armatei chinezesti. Datorita acestei omisiuni sau indulgente, una dintre cele mai grandioase constructii ale omenirii troneaza inca de la inaltimea dealului Marpo Ri.

joi, 15 iulie 2010

Castelul Peleş



Castelul Peles este un castel din Sinaia Romania construit intre ani 1873 si 1914 . este considerat unul din cele mai frumoase castele din Romania si din Euroma .Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vara a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 - 1914), dupa planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena.

Iata cateva camioane frumoase






Drumul prin tunel Guoliang, China




Magnifica ruta prin tunel, din muntii Taihang, a fost construita de 13 sateni de-ai locului, condusi de liderul lor, Shen Mingxin, si le-a luat aproximativ cinci ani pentru a finaliza lucrarile. Multi localnici si-au pierdut vietile in accidente in timpul constructiei tunelului, dar altii le-au luat mereu locul. Tunelul a fost dechis traficului la data de 1 mai 1977. Lung de 1.200 de metri, tunelul localizat in provincia chineza Henan, are o inaltime de cinci metri si o latime de patru. Guoliang este o anexa pe lista celor mai periculoase si complicate drumuri rutiere. Catalogat drept traseul care nu tolereaza nicio greseala, majoritatea accidentelor din tunel se datoreaza neglijentei calatorilor. Totusi, reprezinta o ruta extrem de fascinanta si este o destinatie-cheie pe toate itinerariile turistice chineze.

Autostrada Iadului, Rusia




Ultimii o mie de kilometri ai Autostrazii Federale Ruse dintre Moscova si orasul siberian Yarkutsk poarta denumirea de Autostrada Lena. Bizarul traseu merge in paralel cu raul Lena tocmai pana in Yarkutsk. Ca si cand drumul namolos nu ar fi reprezentat oricum o mare problema, Yarkutsk este considerat unul dintre cele mai friguroase orase ale lumii, cu temperaturi ale lunii ianuarie masurand in medie -42 de grade Celsius. Dar, surprinzator, numai pe timpul verii drumul devine total impracticabil. De fiecare data cand ploua in sezonul estival, ruta se transforma intr-o mlastina vascoasa, ce face foarte dificila trecerea vehiculelor si cu siguranta imposibila parcurgerea celor o mie de kilometri. Fiind vorba despre singurul drum catre orasul siberian, traficul devine greoi si aglomerat si sofatul chiar mai complicat decat in general.

parazitii - arde



Arde uite cum arde
Dam semnale cu fum
Sa ne vezi de departe
Trag s-ajung unde tu n-ajungi
Dati-mi bratari si imbracati-ma in dungi

Arde uite cum arde
Dam semnale cu fum
Sa ne vezi de departe
Trag s-ajung unde tu n-ajungi
Dati-mi bratari si imbracati-ma in dungi

Azi nu muncesc nu injur printre dinti
O ard aiurea s-au stau intins
Vad cum iese iarba din asfaltul incins
Imi intra soarele in ochi parca ieri a nins
Azi toate vor si avem in exces
Si ne ameninta cu prezervative XXS
Asta-i un tun fara tutun nu e pai
Scot fum ca loganul de M.A.I
Ti s-a incins tabla pe umar pari chinuit
Eu iti fac un bine ca iti dau de gandit
N-am dor de casa ca nu m-am pocait
Si lasa-ma frate sa rulez linistit

Vreau sa rulez , sa fumez
Sa merg pe drumul pe care am mai mers
Nu vreau stress , ma cauta des
Vad clar prin fum pe unde o sa ies

Vreau sa rulez , sa fumez
Sa merg pe drumul pe care am mai mers
Nu vreau stress , ma cauta des
Vad clar prin fum pe unde o sa ies

Arde uite cum arde
Dam semnale cu fum
Sa ne vezi de departe
Dam s-ajung unde tu n-ajungide Dati-mi bratari si imbracati-ma in dungi

Arde uite cum arde
Dam semnale cu fum
Sa ne vezi de departe
Trag s-ajung unde tu n-ajungi
Dati-mi bratari si imbracati-ma in dungi

Arde uite cum arde
Dam semnale cu fum
Sa ne vezi de departe
Trag s-ajung unde tu n-ajungi
Dati-mi bratari si imbracati-ma in dungi

N-avem nici un stes au disparut temerile
Dam dintr-una-n alta ca ne plac femeile
S-au intamplat e timpul sa se-ntample din nou
Mie daca nu mi-e greata atunci mi-e rau
Inghesuit sub umbrele ca`n rtb
Trec zilele ciocnind pana ciocnim paharele
Timpul a inghetat ceasul se invarte pe dos
Si ne vezi cu greu prin fumul gros
Ca Arde 40 grade-i febra stam batuti de soare
Ca niste rechini de stepa
Si Arde uite cum Arde Am arestat o votka
Am condamnat un joint la moarte

Arde uite cum arde
Dam semnale cu fum
Sa ne vezi de departe
Trag s-ajung unde tu n-ajungi
Dati-mi bratari si imbracati-ma in dungi

Arde uite cum arde
Dam semnale cu fum
Sa ne vezi de departe
Trag s-ajung unde tu n-ajungi
Dati-mi bratari si imbracati-ma ïn dungï